Juha Sipilä

Terve! Olen 58-vuotias kansanedustaja
Pohjois-Pohjanmaalta!

Perheeseeni kuuluvat vaimo Minna-Maaria ja viisi lasta, joista nuorin on menehtynyt, sekä seitsemän lastenlasta. Kaikki lapseni ovat jo muuttaneet omilleen. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri. Asuin kolmen kuukauden ikäisestä ylioppilaskirjoituksiin saakka Puolangalla, sitten Oulussa, Kiimingissä ja nyt Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla.

Juha Sipilä
Juha torilla

“Uskon Suomen tulevaisuuteen. Selviydymme, kun meillä on rohkeutta tehdä ratkaisuja, jotka luovat työpaikkoja ja turvallisuutta sekä ottamalla vastuuta lähimmäisistämme ja omasta elämästämme.”

Juha ja koira

Työstä ja yrittämisestä

Ennen työtäni politiikassa toimin yrittäjänä. Aloitin työurani diplomityöntekijänä kempeleläisessä Lauri Kuokkanen Oy:ssä, jossa toimin suursarjatuotteiden tuotekehityspäällikkönä ennen siirtymistä Solitra Oy:n osakkaaksi. Kolmikymppisenä sain yrityksen toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseni.

Solitrassa tehtyjen omistajajärjestelyjen jälkeen perustin Fortel Invest Oy:n. Olen ollut Fortelin kautta mukana noin 25 eri yrityksessä omistajana ja hallituksen jäsenenä. Kävin välillä reilut kolme vuotta ”lainassa” Elektrobit Oyj:n toimitusjohtajana.

Olen johtanut välillä lähes 2000 työntekijän organisaatiota ja toisinaan kolmen ihmisen tiimiä. Välillä olen saanut keskittyä pelkästään ihmisten johtamiseen, joskus on ollut tilaisuus käyttää itsekin sorvia ja tinakolvia. Olen toiminut muutamien pörssiyrityksien hallituksissa, mutta pääasiassa olen ollut mukana pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Päällimmäinen kokemus yrittäjänä ja toimitusjohtajana on ollut se mahtava tunne, kun koko organisaatio on puhaltanut yhteen hiileen ja on saanut aikaan ihmeellisiä asioita. Varsinkin pienissä yrityksissä on hämmästyttänyt se, että vahvalla yhteishengellä on saatu aikaiseksi suuria yrityksiä nopeammin korkealaatuisia tuotteita. Yhteishengen aikaansaamisessa auttaa vahva arvopohja ja johdon esimerkki.

Yritykset ovat osa yhteiskuntaa. Niiden ensisijaisena tehtävänä on työpaikkojen luominen ja taloudellisen hyvinvoinnin tuominen sille alueelle, missä yritys toimii. Elektrobitissä ja monessa muussakin yrityksessä tämä on kirjattu yhdeksi keskeisimmistä arvoista.

Suomessa satsataan paljon koulutukseen. Meillä tulisi olla parempi itsetunto mietittäessä tämän kansallisen voimavaran – osaamisen – luovuttamista halpamaille. Kokemukseni saksalaisten yritysten ja yrittäjien kanssa on puhutteleva. He taistelevat kynsin hampain perustamiensa työpaikkojen säilymisestä Saksassa, siis myös omistajat ja yrittäjät. Tällainen tsemppi meidän pitäisi saada aikaan Suomeenkin.

Kun lähden johonkin hommaan, teen sitä täysillä. Nyt yhteisten asioiden hoitaminen on minulle täyspäiväinen työ. Olen ajanut oman yritystoiminnan ”pakastetilaan”, eikä se vaadi minulta huomiota.

Harrastukset

Nikkaroin mielelläni kaikenlaista autotallissani. Myös kuntoilulle yritän löytää aikaa.

Seuraa Juhaa somessa