Koko Suomen taajuudella

torstaina 28.2.2019 | Arvioitu lukuaika: 3 min

En ole koskaan ymmärtänyt tarkoituksellista vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien tai Helsingin ja muun Suomen välillä. Se vie pieneltä maalta turhaan voimavaroja. Aikani politiikassa on avannut lisää silmiäni. Koko Suomi on suuri mahdollisuus. Olen käynyt Lapissa esimerkiksi Enontekiöllä, Kemijärvellä, Kolarissa, Kittilässä, Ivalossa ja Rovaniemellä, ja huomannut Lapissa toteutuneen valtavan kehityksen erityisesti matkailun alalla. Kemijärvellä olin avaamassa sahaa ja liimapalkkitehdasta. Tuolla tehtaalla olisin viihtynyt pidempäänkin, sillä kaikki oli siistiä, hyvin suunniteltua, ja puu liikkui linjoilla uskomatonta vauhtia. Työvoimapula on kova ja investointeja tehdään koko Lappiin. Se lämmittää mieltä.

Kainuussa taisin olla aika eturintamassa taistelemassa Terrafamen pelastamiseksi. Se kannatti. Konkurssikypsä ja ympäristöongelmien pilaama yritys pelastettiin. Nyt se tekee tulosta, työllistää alueella tuhansia ja ympäristöasiat ovat kunnossa. Sotkamosta on tulossa yksi Suomen akkuklusterin keskuksia. Välillä on senkin aika, että poliitikon on laitettava takapuolensa tuleen. Se ei toki suosiota nostanut, mutta voin tyytyväisenä ajella Kainuussa todeten, että työllisyys on nyt sielläkin historiallisen korkealla tasolla. Ville Niinistön ohjeilla olisin sulkenut kaivoksen, valtio olisi puoli miljardia köyhempi ja Kainuussa olisi ennätystyöttömyys. Kainuun miehet ja naiset tekivät ihmeen! Olen ylpeä teistä. Onneksi luotin teihin enkä eduskunnan oppositioon. Pidän pipon tallessa.

Tai kun kurkistaa Ouluun. Nokian ja Microsoftin tilalle on syntynyt satoja uusia yrityksiä. Insinöörejä on töissä enemmän kuin Nokian huippuvuosina. Se on selviytymistarina, mikä puhututtaa Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Koko hyvän kierre alkoi Lapista ja Varsinais-Suomesta. Laivoja rakennetaan Turussa ennätystahtiin. Sitä kehitystä on tuettu kaikin tavoin. Mieleen on painunut myös vierailuni Uudessakaupungissa. Autotehdas sai palkatuksi työ- ja elinkeinoministeriön hyvällä yhteistyöllä kaikki avoinna olleet tuhannet työpaikat. Tehdas oli insinöörin unelma. Autoja tuli tasaiseen tahtiin automaattiselta linjalta, mutta korkea automaatio takaa töitä myös ahkerille käsipareille. Käydessäni Uudessakaupungissa vuonna 2016, ajattelin: ”Olisikohan tämä nyt uuden alku koko Suomessa?” Yrityksen johto antoi tunnustusta myös syntyneestä kiky-sopimuksesta, mikä heidän tyyppiselle toimijalle oli aivan keskeistä.

Äänekoskella hyrskyttää uusi biotuotetehdas. Toivottavasti näemme sellaiset myös Kuopiossa, Kemijärvellä ja Paltamossakin. Vieremän metsäkonetehtaalla käynti jäi myös mieleen. Todella paljon korkeaa osaamista, ja yritystä johdetaan hienoilla arvoilla. Naapurissa, Iisalmessa, tehdään Porojärven rannalla koko ajan kasvava määrä maailman parhaimpia kaiuttimia ja viereisen tontin valtavissa sammioissa käy kaikkien suomalaisten tuntema olutmerkki. Lieksassa ryhdytään tekemään biopolttoaineita, ja Ilomantsissa turpeesta aktiivihiiltä.

Vaasan alue suorastaan hehkui elinvoimaa tutustuessani siellä yliopistoon ja energia-alan yrityksiin – aivan johtava alue koko maailmassa! Vaasalaiset ovat olleet mukana monilla vienninedistysmatkoilla. Esimerkiksi Wärtsilän edustaja piti pyytää Valkoiseen taloon pikakomennuksella kesken palaverin, kun puhuimme nestemäisen maakaasun mahdollisuuksista. Samainen yhtiö on investoinut älykkään merenkulun ja energia-alan tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen Vaasaan.

Savonlinnassa on työvoimapula, Joensuussa rakennetaan Suomen korkeinta puukerrostaloa ja Lappeenrannan pienessä, mutta innovatiivisessa yliopistossa ratkotaan maailman ilmasto-ongelmaa.

Myöskään suurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun hienoa kehitystä ei pidä unohtaa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasema tarjoaa suoraan tai välillisesti työtä jopa 20 000 henkilölle. Pääkaupunkiseudun yliopistojen ja korkeakoulujen ympärille on syntynyt paljon uusia kasvuyrityksiä, joilla on kunnianhimoisia tavoitteita sekä liiketaloudellisesti että yhteiskunnallisesti. Esimerkiksi paljon puhuttaneeseen muovijäteongelmaan haetaan ratkaisua kehittämällä muovisia pakkausmateriaaleja korvaavia puupohjaisia materiaaleja.

Edellä olevat ovat niitä välähdyksiä ja ilonpilkahduksia pääministerin arjesta ja juuri sitä koko Suomen politiikkaa, mikä on minulle tosi tärkeää. Pidetään koko Suomen elämisen edellytyksistä huolta, mutta niin että se perustuu alueen ja alueen ihmisten omaan tahtoon, erityislaatuisuuteen, elinvoimaan ja kilpailukykyyn. Valtion puolelta tarvitaan tukea investoinneille, toimivia lentoyhteyksiä, lisääntyviä ja nopeutuvia rautatieyhteyksiä sekä teiden ja siltojen kuntoon laittamista. Valtion on ehdottomasti annettava kaikki tarvittava tuki sille, että myös seuraavan neljän vuoden jälkeen voidaan kirjoittaa vastaavista välähdyksistä ympäri Suomea.

Lue Koko Suomen taajuudella -kirja: https://www.juhasi.fi/julkaisut/

– Juha