7min puheeni Ylen puheenjohtajatentissä 20.3.2019

keskiviikkona 20.3.2019 | Arvioitu lukuaika: 3 min

(muutosvarauksin)

Äitini lähti Karjalasta evakkoon opittuaan juuri kävelemään. Sittemmin ukkini halusi näyttää meille lastenlapsille kotiseutuaan ennen kuolemaansa. Ukki kuntoili koko talven päästäkseen mukaan Suojärven reissulle. Ensin hän käveli lenkkejä rollaattorin kanssa, lopulta hän jaksoi viiden kilometrin matkan ilman tukea. Karjalan matkalla hän liikuttui kahdessa kohdassa.

Ensin, kun katsoimme heti Venäjän rajan jälkeen harmaantuneita mökkejä. Hän totesi: ”Tajuatteko te lapset, miten hyvä maa Suomi on, ja miten lujan takaa itsenäisyytemme on taisteltu.” Toinen oli se kohta, missä miehet alkoivat protestoimaan upseereille, että jos tätä vauhtia peräännytään, kohta ollaan Ruotsissa. Eipä peräännytty enää – syntyi talvisodan ihme.

Ukin opetukset olivat vahvasti mielessäni, kun Keskustan johdolla lähdettiin laittamaan Suomea kuntoon. Laitoin kaiken likoon. Kaiken, mitä minusta irti lähtee. Tämä on varmasti näkynyt naamasta.

Yhdessä onnistuimme tekemään lähes mahdottomasta mahdollisen. Iloitsen joka päivä siitä, että saimme suomalaisille työtä. Kolme vuotta sitten minulla oli nuori mentoroitava. Silloin hänellä ja muilla vastavalmistuneilla oli vaikeaa saada töitä. Nyt nuorilla on toivoa, varmuutta tulevaisuudesta. Minunkin mentoroitava on saanut vakituisen työpaikan. Talouden kivijalka on kunnossa, emme elä enää velaksi nuorten kustannuksella.

Virheitäkin olen tehnyt. Eniten harmittaa se, että soteuudistusta ei saatu maaliin. Vaikka asia oli käsittelyssä eduskunnassa pitkään, otan vastuun siitä, että hyväksyin valinnanvapauden esitetyssä muodossa. Keskustan kansanvaltainen 18 maakunnan malli on hyvä ja ongelmaton. Meillä on nyt kaikki eväät saada hoitoon pääsyn ja vanhustenhoidon varmistava uudistus seuraavalla vaalikaudella nopeasti valmiiksi.

Paljon on saatu aikaankin. 140 000 työtöntä on saanut töitä, pitkäaikaistyöttömyys lähes puoliintui – valtiontalous oli jo viime vuonna plussalla. Nämä eivät syntyneet itsestään – se edellytti valtavaa määrää määrätietoisia päätöksiä.

Osa päätöksistä oli vaikeita, mutta suunta käännettiin heti, kun se oli mahdollista:

 • Lisäsimme alimpia vanhempainpäivärahoja
 • Korotimme takuueläkettä
 • Saimme pienituloisten lapsille oppimateriaalilisän
 • Vapautimme pienituloiset YLE-verosta
 • Vahvistimme perheiden kotiapua
 • Paransimme nuorten naisten asemaa äitien työnantajille maksettavalla kertakorvauksella
 • Lisäsimme veteraanien kotiapua
 • Ilmainen päivähoito melkein 7000 perheelle

Nyt ilmassa on löysiä vaalipuheita. Jos taloutta ei oltaisi laitettu tällä vaalikaudella kuntoon, kellään ei olisi varaa luvata yhtään mitään.

Ukkini oli yrittäjä, taitava metallimies, kova tekemään töitä. Juuri näillä keinoilla Suomi on noussut tällä vaalikaudella. Seuraavaksi tarvitaan 100 000 uutta työpaikkaa koko Suomeen. Keskustalla on tähän keinot ja näytöt siitä, että keinot toimivat.

Kun nostamme työllisyyden lähemmäs Ruotsin tasoa, meillä on varaa parantaa perusturvaa ja palveluita sekä lisätä rahoitusta koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Voimme:

 • Korottaa takuueläkettä ja parantaa omaishoitajien asemaa
 • lisätä hoitajia vanhustenhuoltoon
 • uudistaa perhevapaita lasten ja perheiden ehdoilla
 • korottaa pienituloisten lapsiperheiden lapsilisiä
 • lisätä opettajia ammatilliseen koulutukseen
 • turvata poliisi joka pitäjään

Ei ukkini taistellut sen vuoksi, että käpertyisimme kansakuntana sisäänpäin. Ukkini teki jo 30-luvulla paperia maailmanmarkkinoille. Suomi elää viennistä, korkeasta teknologiasta ja osaamisesta, metsästä, puhtaasta suomalaisesta ruuasta ja luovuudesta. Olemme aina olleet käytännönläheisiä ongelmanratkaisijoita.

Maailma yrittää löytää tasapainoa itsekkäiden taloudellisten intressien, hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen välillä. Ilmastonmuutosta hillitään kolmella keinolla: vähentämällä päästöjä, kasvattamalla hiilinieluja ja uudella teknologialla.

Minun johtama Suomi ei vain osoittele maailman ongelmia, vaan etsii niihin ratkaisuja. Edistämme kaikessa toiminnassamme vakautta, rauhaa, demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja tasa-arvoa. Joka tasolla ja joka sektorilla.

Tällaisen Suomen ääni kuuluu kansainvälisissä pöydissä ja ennen muuta EU:ssa. Meillä on heinäkuun alusta alkamassa vaikea EU-puheenjohtajakausi ja myös EU tarvitsee määrätietoista johtajuutta.

Sukupolvien ketjussa on nyt minun vuoroni olla pappa. Se on hieno tehtävä. Pitelin viikko sitten sylissäni uutta elämää, seitsemättä lastenlastani. Tuota hentoa ja silti niin valmista pikku-miestä katsoessani kaikki oli jotenkin selvää. Tulevaisuus – se on lasten ja nuorten. Heidän vuokseen ponnistelemme. Uskallamme. Yritämme parhaamme. Uudistamme. Puolustamme kotiseutuja, välitämme maapallosta. Ei ole suurempaa tehtävää kuin kantaa vastuuta yhteisestä huomisesta.